Lago Maggiore Mysterie

Geplaatst op: 15-06-2014

Dit is een Bugatti Type 22 Brescia uit 1925, die al sinds 1937 op de bodem van Lago Maggiore lag. In 2009 is de auto opgedoken en is ie geveild. Een Fransman in Nancy kocht deze auto nieuw in april 1925, waarna hij naar Zwitserland verhuisde. Hij betaalde daarbij geen invoerrechten op de auto, hartstikke link natuurlijk. Toen de beste man in 1937 weer verhuisde liet hij de Bugatti achter bij een stel Zwitsers. Zij waren bang dat de autoriteiten de illegale auto zouden ontdekken en wisten niet wat ze ermee aan moesten. Omdat er toen nog geen eBay of Marktplaats was duwden ze de auto maar in Lago Maggiore, dan waren ze er tenminste van af.

 

onderwater    

   


De auto heeft meer dan zeventig jaar op 57 meter diepte gelegen. In juli 2009 werd hij opgetakeld. Het ding ziet er hopeloos uit – hij lag op z’n linkerzij, waardoor die redelijk goed bewaard is gebleven, maar de rechterflank is compleet weggevreten. Toch moet de auto in feite te restaureren zijn: ongeveer 20% ervan is nog te gebruiken, waaronder de helft van het chassis en veel aluminium onderdelen.

De waarde van de Bugatti werd geschat op €70.000 tot €90.000, en da’s best veel voor een hoop roest. Maar de volledige opbrengst van de auto, € 260.000,= gaat naar de Damiano Tamagni Foundation, een stichting die zich inzet tegen geweld onder jongeren, vernoemd naar een duiker uit Ascona die in 2008 het slachtoffer werd van zinloos geweld. De Bugatti, met chassisnummer 2461, blijkt in 1925 te zijn gebouwd. De eerste eigenaar was George Paiva uit de Franse stad Nancy. Hij verkocht de auto noodgedwongen in 1930 aan George Neilly uit Parijs. Althans, zo kan worden opgemaakt uit een klein messing plaatje in de auto.


Terug naar overzicht
COUNTDOWN
days hours mins secs
Buienradar
Dinsdag
20 November